Ретроспективната изложба "Нестор Марков - будителят" гостува в областния град

Експонатите на БАН са изложени до 31 март

Ретроспективната изложба "Нестор Марков - будителят", посветена на 180 години от рождението на видния възрожденски и следосвобожденски обществен деец, просветител, книжовник и лексикограф, гостува в Стара Загора. 
Нестор Марков е първият областен управител на Стара Загора. Роден е през 1836 г. в хасковското село Иробас (Криво поле), а животът и делото му са белязани от две епохи - преди и след освобождението на България през 1878 г. Възпитаник е на мъжкото протестантско училище в Пловдив.
Учител е в продължение на 40 години, а през 1883 г., негови възпитаници са Алеко Константинов и Димитър Благоев, припомни проф. Мария Младенова, която представи експозицията. Според нея той е забравен и пренебрегнат от съвременната историография. За кратко е министър на вътрешните работи, през 1886 г. е депутат в III Велико народно събрание, името му е посочено и в "Дневниците" на Константин Иречек.
Издава редица учебници, някои от които са първи издания на български език. В негов превод през 1869 г. излиза първият сборник у нас със задачи по математика "Собрание аритметически задатъци", а през 1871 г. в Русе е отпечатан първият сборник със задачи по математика и физика за гимназиите "Геометрия праволинейна тригонометрия и статика" на Ж. Ф. Оливие. 
На него дължим едни от първите и най-добри за дълъг период от време френско-български и българо-френски речници. През 1894 г. излиза пълен френско-български речник с 43000 думи, през 1898 г. българско-френски речник. През 1903 г. за дейността си Марков е награден с орден от френското министерство на просветата. През 1906 г. излиза, по подобие на Ларус, пълен френско-български илюстрован речник. 
Изложбата на БАН ще гостува до 31 март в Стара Загора.