София в топ 30 на най-бързо развиващите се градове в класация на JPMorgan Chase

Фандъкова: Привличането на инвеститори се дължи на първо място на високообразовани професионалисти и добре подготвени млади хора

София привлича 54% от инвестициите в цялата страна, по данни на Института за пазарна икономика. Чуждестранните инвеститори са компании от 77 държави. Поздравявам „Сенсата Технолоджис“, която е насочила инвестицията си във високотехнологична лаборатория в София и именно тук се развива развойната дейност и цели намаляване на вредните емисии. Това е важно, защото нашата цел е развитието на София като зелен и иновативен град, каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на високотехнологична лаборатория, разположена в бизнес център на бул.“Искърско шосе“.
Привличането на инвеститори се дължи на първо място на високообразовани професионалисти и добре подготвени млади хора, които работят в София, както и на развитието на публичната инфраструктура, посочи също кметът Фандъкова. По думите й темпото на работа, което наложихме през последните години, изведе София на водещо място в страната и в международни класации. За последните 10 години София е класирана като европейската столица с най-голям ръст на БВП според изследване на Фондация „Блумбърг“. София влезе в топ 30 на най-бързо развиващите се градове в класация от 300 града на JPMorgan Chase (Джей Пи Морган Кейс) през 2015г.
София остава и с едни от най-ниските нива на безработица за стрната и ЕС – за януари 2017г. те по-ниско от средното за страната - едва 2.3%, по данни на Агенцията по заетостта.
Тестовата лаборатория в София е най-голямата за „Сенсата Технолоджис“ в световен мащаб. Инвестицията в София е около 3 милиона долара, а в столицата вече работят 400 души.
На събитието присъстваха кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков, управителят на общинската Агенция за приватизация Владимир Данаилов, старши вицепрезидент Performance Sensing, „Сенсата Технолоджис“ – Европа г-н Чаула, инженеринг директор, „Сенсата Технолоджис“ – България г-н Гроенхюйзен.