Затвориха рафинерия, от която зарежда Марешки (обзор)

Крими

15-03-2017, 06:22

Снимка:

polysan.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Акцията е под ръководството на спецпрокуратурата

Акция на ГДБОП, свързана с продажбата на горива, започна във вторник в Русе. Полицаи и прокурори, придружени от служители на митниците, влезли в база на русенска рафинерия на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене. Според магистрати става дума за "Полисан".

От тази рафинерия горива зарежда Веселин Марешки. През миналата година бензиностанцията на варненския бизнесмен в Габрово бе запечатана заради некачествено гориво. Оказа се, че то е доставено от "Полисан". Самият Марешки също е заявявал, че доставчиците му са пловдивската "Сакса", "Полисан" и "Лукойл България". От последната компания обаче твърдят, че имат подписан отказ от Марешки да сключи договор за доставки.

Засега няма задържани при акцията в Русе, чакат се резултати от експертизи на горивата. Проверява се документацията и се разпитват свидетели. Акцията е под ръководството на спецпрокуратурата.

"Разследването е за данъчни престъпления и укриване на ДДС", каза Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Тя отказа подробности, тъй като акцията не е приключила.

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев и районният Яна Илиева заявиха, че не знаят за операцията. Потърсихме коментар от русенската фирма, но на телефоните не отговаряше никой.

Според неофициална информация се проверява дали "Полисан" е част от верига за продажба на контрабандни горива в България.

Те влизат у нас с танкери през т.нар. митнически складове, които са на пристанищата в Русе, Варна, Бургас, Сомовит и други. Там няма задължения за измервателни уреди и липсва постоянен митнически контрол. Поради това лесно може да се направи измама с декларираните количества.

След това горивата без платени данъци се търгуват основно чрез ведомствени бензиностанции и по-малки обекти. В тези случаи бензин и дизел се продават с 20-30 ст. по-евтино, отколкото в големите вериги. На бензиностанциите на Марешки цените също са с 30 ст. по-ниски от останалите.