Ключови избори в Холандия

Според най-новите проучвания Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте води с 3%

В Холандия се провеждат ключови избори, съобщава АП. Те ще определят дали страната ще остане в ЕС или ще последва примера на Великобритания.

Според най-новите проучвания Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте води с 3% пред крайнодясната популистка Партията на свободата на Герт Вилдерс. Само до преди няколко седмици двете формации имаха еднаква подкрепа.

Ако Народната партия за свобода и демокрация остане най-голямата в парламента, Марк Рюте за трети път ще бъде премиер на страната.

Опасенията са, че антиевропейската партия на Герт Вилдерс може да спечели безпрецедентна подкрепа, но изходът остава непредвидим, тъй като близо 40% от холандците все още не са решили за кого да гласуват. Скандалът с Турция може да ги тласне към крайните националисти.

28 партии участват в изборите. Очаква се между 12 и 14 партии да си поделят 150-те депутатски места. За първи път тази година две места може да спечели и първата в Холандия турско-мароканска партия. Холандците ще гласуват в сряда с огромни хартиени бюлетини. Заради притеснения от хакерски атаки те се отказаха от компютрите дори при броенето на гласовете. Затова окончателните резултати ще бъдат обявени от Избирателната комисия една седмица след изборите.