Огнян Златев: Дебатът за бъдещето на ЕС е важен, но остава встрани от предизборните дискусии у нас

Политика

15-03-2017, 15:49

Снимка:

тв европа/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕК публикува Бяла книга за бъдещето на ЕС след Брекзит

Според Златев подготовката на България за председателството й на ЕС върви много добре

Бялата книга на Юнкер с възможните пет сценария за развитието на ЕС не съдържа рецепти. Те могат да се променят и доразвият след дебати във всяка държава-членка. Мнението изрази в „Европа сутрин“ Огнян Златев – ръководител на представителството на Европейската комисия в София. Според него темата е много важна, но някак си остава встрани от предизборните дискусии у нас.

"Дебатът за бъдещето на ЕС и пътя, по който той трябва да се развива някак си остава встрани от предизборните програми на повечето политици у нас", каза ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев. Бялата книга според Златев не съдържа рецепти, а поставя основите за дебат във всяка държава членка за бъдещето на Европейския съюз. "Отговорност на политиците и задължение на всички европейски граждани е да участват активно във взимането на решение в какъв свят искаме да живеем", допълни той.

Според Огнян Златев не става въпрос за „Европа на две или няколко скорости“, а за различни орбити, по които се движат държавите членки и в момента, но въпреки това са единни в Общността.