Турция преразглежда споразумението за мигрантите с ЕС

Омер Челик заяви, че ЕС не е изпълнил обещанията си към Турция

Настъпи времето Турция да направи преоценка на споразумението с ЕС за миграцията, след като стана ясно, че съюзът няма да заеме справедлива позиция в обещанието си да гарантира безвизов режим за турските граждани. Това заяви министърът по въпросите на ЕС Омер Челик пред Ройтерс.

В интервю за осведомителната агенция Челик подчерта, че Анкара е изпълнила всичките си ангажименти към споразумението, но ЕС не е изпълнил обещанията си. "Трябваше да проведем среща с вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс, но в момента мисля, че не е необходимо, защото не виждам никакъв прогрес", поясни той.

Министърът подчерта, че Турция си запазва правото да преразгледа споразумението с ЕС.

Споразумението за реадмисия беше подписано през 2013 г. и влезе в сила през 2014. То позволява на ЕС да връща нелегалните имигранти в Турция. Друго споразумение между ЕС и Анкара, подписано през ноември 2015 г., предвижда Брюксел да отмени визите за турски граждани в Шенгенската зона.

Въпреки че представители на правителството на Турция предупредиха, че могат да бъдат наложени икономически санкции на Холандия, Челик подчерта, че холандският бизнес и инвестиции няма да бъдат засегнати от възникналата дипломатическа криза между двете държави. "Холандските бизнесмени, които инвестират, имат бизнеси и създават работни места в Турция, те определено не са част от кризата", увери той.

Запитан дали холандските компании в Турция ще бъдат засегнати, той добави: "Частният сектор, бизнес светът, туристите и народът на Холандия не са част от кризата".

Двустранният търговски обмен в края на 2016 г. достигна 6,6 милиарда долара. Турция е изнесла за Холандия стоки за 3,6 милиарда долара през същия период. През 2016 г. 906 336 холандци са посетили Турция. През 2014 и 2015 г. са над един милион. В Турция има около 2 700 холандски компании.