Бинарен урок по гражданско образование в Гимназията по туризъм

Животът

16-03-2017, 09:09

Снимка:

ПГТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Събитието е посветено на 10-та годишнина от членството ни в ЕС

Бинарен урок на тема „България в Европейския съюз – 2007-2017“ се проведе в Гимназията по туризъм. Той е част от събитията, посветени на десетгодишнината от членството на България в Европейския съюз. Учениците, посетили Европейския парламент по програма ЕВРОСКОЛА, показаха своите задълбочени знания за историята на Европейския съюз, европейската политика за развитие, сигурност и права на човека, функциите на Европейския парламент, ролята на Европа между миграциите и интеграцията, устойчивото развитие и личният ни принос. Преслава Христова и Иван Йорданов, победители в конкурса „Европейско междучасие“ на тема „В каква Европа искам да живея след пет години“ представиха своите творения. Иван запозна гостите с есето си, а Преслава с презентацията си, която е спечелила специалната награда.

В бинарния урок активно участие взеха ученици от четири основни училища на Великотърновска община – ОУ „Бачо Киро“, ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, ОУ „Димитър Благоев“ и ОУ „Д-р Петър Берон“ от град Дебелец. Те получиха награди от викторината, посветена на годишнината, представена от Ивелин Копаранов от IXв, специалност „Организация на туризма и свободното време“ и Петя Славова от XIв клас, специалност „Ресторантьор“. Подаръците бяха осигурени от Областен информационен център Велико Търново.

Учениците от XIв клас, специалност „Ресторантьор“, под ръководството на учителя Росица Илиева, представиха европейските кухни, съответстващи на езиковите групи в Европейския съюз.

Гости на бинарния урок бяха експертите от Регионалния инспекторат по образование Боянка Димитрова и инж. Таня Димитрова и управленския екип на гимназията.

Чрез знанията и уменията си по общообразователна и професионална подготовка, учениците от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново показаха своята информираност и позиция като граждани на Европейския съюз. Участвалите ученици са от различни класове и различни специалности, общото между тях е, че посетиха Европейския парламент в Страсбург на 26 януари 2017 като победители в регионалното състезание по програма ЕВРОСКОЛА – Деница Георгиева, Румяна Иванова, Мартина Пасторка, Михаела Папазова, Владислав Борисов, Павел Кънчев, Ивайло Гасеров, Йордан Райков, Никола Петров.

„Това е гражданското образование“ е мнението на учителите, организирали урока – Бистра Стефанова и Мариана Маринова, учители по история и цивилизация и инж. Славка Проданова – учител по икономически предмети.