Бургас получи мобилен център за разследване

Животът

16-03-2017, 12:40

Снимка:

pixabay

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разбиха нарколаборатория на местна "звезда" в бранша с дрогата

Целта е осигуряване на самостоятелен капацитет за разследване на органите на прокуратурата

Мобилните центрове за разследване са оборудвани с вътрешни работни места, генератори за автономно електрическо захранване, полеви осветителни тела, лични предпазни средства (защитни костюми, маски, ръкавици и др.), средства за обозначаване и обезпечаване на периметъра на местопроизшествието, цифрови фотоапарати за огледи на местопроизшествие и друга криминалистична техника.

На 25.11.2015 г., в сградата на Националната следствена служба (НСлС), беше официално открит Оперативен дежурен център за независимо и бързо разследване на тежки престъпления (ОДЦ). На откриването директорът на НСлС г-н Евгени Диков представи възможностите, които дава криминалистичната техника, придобита със средства по съвместен българо – швейцарски проект. Тогава НСлС оборудва първите два мобилни центъра за разследване – микробус и автомобил с повишена проходимост.

Главния прокурор Сотир Цацаров нееднократно изтъква необходимостта от снабдяването с подобни мобилни центрове за разследване на всички апелативни райони. Целта е осигуряване на самостоятелен капацитет за разследване на органите на прокуратурата. В изпълнение на тази цел сега на територията на страната ще действат нови 6 мобилни центрове за разследване. Те са закупени със средства на прокуратурата, след проведена обществена поръчка и ще се ползват при посещение на местопроизшествия от дежурните следователи, в постоянна 24-часова готовност.