Турция заплашва да анулира споразумението за мигрантите

Бежанците да не се превръщат в оръжие - за това призова лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Калъчдароглу

На фона на дипломатическия скандал между Холандия и Турция, Анкара заплашва да анулира споразумението за мигрантите. Предупреждението отправи турският външен министър Мевлют Чавушоглу, съобщават от БНТ.
Споразумението между Анкара и Брюксел, което беше сключено точно преди година, може да бъде анулирано, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Договорката беше Турция да приеме обратно мигрантите, които са влезли нелегално в европейски държави, а в замяна Европейският съюз да либерализира визовия режим.
Чавушоглу обвини Брюксел, че не спазва споразумението за визите. Той заяви, че Евросъюзът губи времето на Турция по въпроса за визовата либерализация.
Турският външен министър предупреди, че страната му е в процес на преразглеждане и на споразумението за помощ на бежанците, която е 6 милиарда долара.
Вчера подобно предупреждение отправи и турският министър по европейските въпроси Омер Челик. Той заяви, че Анкара още не е информирала Брюксел за намерението си, но може да пристъпи към едностранно прекратяване на споразумението. Бежанците да не се превръщат в оръжие - за това призова лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Калъчдароглу. Той настоя за политическо търпение и хладнокръвие в дипломатическия скандал между Турция и Холандия.