Москов подаде сигнал до прокуратурата срещу НЗОК за 20 млн. лв.

Политика

17-03-2017, 13:54

Снимка:

facebook

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: Дoгaн oтвapя вpaтa зa ĸoaлиция c пaтpиoтичнитe cили

Москов: Това е кражба в особено големи размери

Министърът на здравеопазването от Кабинета "Борисов-2" Петър Москов подаде сигнал до прокуратурата срещу здравната каса.

Във вторник в интервю пред bTV бившият здравен министър заяви, че през ноември и декември, НЗОК е платила 20 милиона лева на лечебни заведения, без това да бъде потвърдено от изричното съгласие на пациента, т.е. без пациентът да е удостоверил присъствието си с пръстова идентификация.

"Това е кражба в особено големи размери. Това се случва през тези месеци", категоричен бе Петър Москов.

От НЗОК излязоха с официално становище, в което заявяват, че касата не е институция за политическа употреба. Според институцията, бившият здравен министър е вкарал касата в предизборна употреба, опитвайки се да я намесва в политическите си амбиции и борби.

"Внушението, че НЗОК е заплатила неизвършена дейност е изключително тежка клевета от страна на бившия министър, който до преди два месеца се месеше ежедневно в работата на НЗОК пряко, чрез заместник - министрите и съветниците си, които бяха в Надзорния съвет и оперативното ръководство на касата", категорични са от здравната каса.

От институцията уточняват, че плащанията за последните два месеца на миналата година са извършени през януари, когато кабинетът "Борисов" беше в оставка, а министър беше самият Петър Москов.

"НЗОК е национална институция, наистина до голяма степен загубила своята самостоятелност и независимост най-вече по времето, когато министър бе Петър Москов, и която в момента работи, за да се възстанови като такава. Често върху нея са упражнявани опити за политическо влияние, но вкарването й в толкова груб вид в политическа кампания и употреба е прецедент и не е достойно за един политик, който иначе твърди, че пледира за възстановяване на държавността", заключават от здравната каса.