Герджиков: Нямам особени притеснения за отношенията между България и Турция

Има нарушения, които не са в състояние да доведат до изостряне на отношенията между двете страни до степен да станат нетърпими

Служебният министър-председател Огнян Герджиков заяви днес пред журналисти в Благоевград, където пристигна на посещение, че няма особени притеснения за отношенията между България и Турция.
В отговор на въпрос той каза, че има нарушения, които не са в състояние да доведат до изостряне на отношенията между двете страни до степен да станат нетърпими. "Няма такива изгледи, тъй като ние трябва максимално да поддържаме добросъседски отношения, независимо от едни такива спорадични явления на отделни турски граждани", заяви Герджиков.
Министър-председателят каза, че е локализиран в Шуменско в сътрудничество с ДАНС турски гражданин, който ще бъде експулсиран от страната. "Понеже има една чудесна координация между МВР, ДАНС и прокуратурата, това ще бъде осъществено, отбеляза той. Това показва, че тези органи си вършат чудесно работата. Освен това има още двама турски граждани, за които е приложена принудителна административна мярка да не влизат в България от Турция заради това, че действат против интересите на страната ни, суверенитета и единството на нацията", добави Герджиков.
Попитан за това, че посланикът ни в Турция Надежда Нейнски е била привикана от турската страна, Огнян Герджиков отговори, че Надежда Нейнски е в момента в България, във Външното ни министерство, за да докладва как върви подготовката за изборите и съответно да бъде инструктирана за случаите, които евентуално могат да се явят, за да знае как да процедира. Посланик Нейнски е за ден-два тук и ще се върне обратно в Турция, където има работа, добави премиерът.
Служебният премиер отговори утвърдително на въпрос във връзка с предстоящите парламентарни избори - дали има конкретни сигнали за купуване на гласове в страната. "Първо в Северозападна България имаше такива сигнали, след това в Югоизточна България и правим точно това, което трябва да се прави. Областните управители, по думите си, вършат работата съвместно с органите на МВР. "Така че нещата са под контрол и аз съм убеден, че изборите, въпреки усложнена обстановка, ще бъдат проведени така, както трябва", заяви Огнян Герджиков.
Министър-председателят пристигна в Благоевград за работна среща с областния управител Валери Сарандев, кметовете на общините на територията на областта, както и с институциите, имащи отношение към подготовката и провеждането на предстоящите на 26 март избори за народни представители. Огнян Герджиков ще разговаря след това с кмета на общината Атанас Камбитов, а по-късно, както съобщиха от правителствената пресслужба, ще се срещне с  ректора и с ръководството на Югозападния университет "Неофит Рилски".