Ангела Меркел се срещна с Доналд Тръмп

Двамата най-влиятелни лидери в западния свят ще разговарят за последното развитие на бежанската драма, украинската криза и укрепването на НАТО

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна във Вашингтон за разговори с американския президент Доналд Тръмп, съобщават от БНТ. Двамата най-влиятелни лидери в западния свят ще разговарят за последното развитие на бежанската драма, украинската криза, укрепването на НАТО, търговските отношения между Вашингтон и Европейския съюз.

 

Предстоящата среща е първата между тях. Германската канцлерка старателно е проучвала стенограмите с изказванията на милиардера, а Тръмп обяви, че се доверява на Меркел, колкото и на Путин, но и че това може да не продължи дълго.

Меркел ще бъде в Москва на 2 май. Така, най-вероятно германската ръководителка ще бъде важен посредник в уреждането на украинската криза, а и се очаква Тръмп да поиска мнението ѝ за взаимодействие с Кремъл. В Европа има опасения, че Вашингтон и Москва могат да решат да премахнат антируските санкции и Eвросъюзът да бъде поставен пред свършен факт. Затова Меркел навярно ще се опита да съгласува позициите на Берлин и Белия дом. Пред разговорите с Тръмп, тя шеговито описа отношенията си с предшественика му.

"Често казвах на президента Обама - вижте в какво лесно географско положение сте - отляво - океан, отдясно - океан, над вас Канада и все пак имате толкова проблеми по мексиканската граница", обяви Ангела Меркел, канцлер на Германия /15 февруари/ .

Сега, Меркел ще преговаря с републиканец, който похвали Великобритания за решението ѝ да напусне евросъюза, и упрекваше Берлин, че е приел толкова бежанци.Освен това, Белият дом настоява съюзниците му в НАТО да увеличат военните си разходи, нещо с което Меркел е съгласна.

Ангела Меркел е категорична, че: "Без НАТО, без военната мощ на Съединените щати няма да можем да победим ислямисткия терор в Ирак, Сирия и Либия. Това показва колко е важно ние също да плащаме своя принос за алианса, а все още не допринасяме".

Предполагаше се, че двамата лидери ще се срещнат по-късно, при идването на Тръмп в Европа, но канцлерката е настоявала за по-ранна среща и е получила покана.