Нова наредба за ранното детско развитие ще бъде приета

Една от целите на наредбата ще е да се осигури качествен преход към предучилищно образование

Служебното правителство ще приеме Наредба за стандартите за ранно детско развитие. Експертите са разделили в четири области стандартите, които всяко дете до 3-годишна възраст трябва да покрива, съобщава БНТ. Целта е да се повиши качеството на образованието и грижите в ранна детска възраст. Очаква се промените да влязат в сила от 1 август.

"Тези нови стандарти не са нещо ново за нас. нашите деца се обучават на самостоятелност, социализация, вече са с изградени навици, съобразен режим и отиват в градините вече добре подготвени, за разлика от децата, които се отглеждат в домашна среда", заяви директорът на Детска ясла 56, Стойко Димова.

Д-р Лилия Панова от 20 ДКЦ добави, че за останалата част от децата, които не посещават детски заведения, грижата е на педиатрите. "Там вече стандартите са абсолютно спазени, За всяка една консултация има клиничен преглед и психично и физическо развитие на детето, което се отбелязва в момента на прегледа", продължи тя.

Експертите разделят в четири области стандартите, които всяко бебе от раждането си до достигането на 3-годишна възраст трябва да покрива. Включени са отглеждане, възпитание, социализация и обучение.

"Има елемент на европейския опит, който е изцяло положителен и аз съм "за". По-голям контрол върху работата на всички, на целия персонал на детските заведения. Проблемът, който вероятно ще се оформи ако са приети, разбира се след време, всичките заложени показатели ще е, че няма достатъчно персонал в детските заведения, за да бъде реализирано както трябва", заключи д-р Панова.