Матей Бонев представи книгата си „Хора и съдби под Аязмото“

Събраните средства от книгата ще отидат в помощ на „Културно - просветният център“ към Старозагорската митрополия

Заместник-кметът Красимира Чахова връчи от името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров почетния знак на Общината и риболовна енциклопедия на Матей Бонев, който е запален риболовец. „Искам да ти благодаря за това, което правиш за нашия град! Да имаш силите и енергията да напишеш втора книга, продължение на "Хора и съдби под Аязното“! – сподели тя.
Книгата ни среща с частица от работата на журналиста Матей Бонев и с неговата 40-годишна репортерска практика. Тя събира истории за хора, от които можем да научим много – независимо дали ги познаваме лично или чуваме за тях за първи път. Портретите и интервютата в книгата са публикувани във вестник „Стандарт“ и списание „7 дни Стара Загора“ в периода от 2009 до началото на 2017 година. Обединява ги доброто, човечността и истината.
Хората за които се разказва в книгата са част от историята и истинското лице на днешна Стара Загора. Част от героите са кметовете на Стара Загора Живко Тодоров, д-р Евгений Желев и проф. Цанко Яблански, председателят на Общинския съвет Емил Христов. Както и и изкуствоведът проф. Марин Добрев, поетът Таньо Клисуров, Мария Жекова, която дари имот в центъра на Стара Загора на Общината за над 1 млн. лв., с искане сградата да се превърне в дворец за талантливите деца на родния й град. Стефан Шоселов, отец Йордан, докторите Руси Русев, Никола Раичков и Данаил Даков. Великата оперна прима Веселина Кацарова и небезизвестният виртуоз на кларинета Иво Папазов – Ибряма. Състезателят по борба свободен стил Станчо Колев, който печели два сребърни медала от летните олимпийски игри в Рим /1960 г./ и Токио /1964 г./
Събраните средства от книгата ще отидат в помощ на „Културно - просветният център“ към Старозагорската митрополия.
Maтeй Бoнeв e poдeн нa 2 янyapи 1949 г. в cтарозагорското село Eлxoвo. Зaвъpшва бългapcĸa филoлoгия и жypнaлиcтиĸa в Coфийcĸия yнивepcитeт „Cв. Kлимeнт Oxpидcĸи“. Paбoти 10 гoдини в oĸpъжния вecтиĸ „Ceптeмвpи” в Cтapa Зaгopa. Eдин oт cъздaтeлитe e нa пъpвия чacтeн вecтниĸ в Гpaдa пoд Aязмoтo cлeд дeмoĸpaтичнитe пpoмeни – „Южнa пoщa“. Бил e глaвeн peдaĸтop нa вecтницитe „Южнa пoщa”, „7 + 7” и „Hoвинa плюc”. Paбoти ĸaтo ĸopecпoндeнт нa вecтницитe „Peпopтep 7“, „Tpyд“ и пoвeчe oт 20 гoдини и до сега на „Cтaндapт“ зa peгиoнa нa Cтapa Зaгopa.