Седем технологии, които променят света

Те ще разтърсят света

Няколко революционни технологии ще променят света в близките години, според обзор на Масачузетския технологичен институт (MIT). Списъкът включва седем ключови технологии с най-голям потенциал да разтърсят света, който познаваме.

Самоуправляеми камиони

Компанията Otto от Сан Франциско вече провежда изпитания на технологии, които позволяват самостоятелно движение на товарни автомобили, дори цели колони от камиони. Това означава икономия на гориво, съкращаване на транспортни разходи и намаляване на авариите. Изпитанията се провеждат с камиони Volvo.

Оборудването за автономно управление включва четири видеокамери, следящи за пътя напред, радар, комплект акселерометри, лазерен локатор, който наблюдава ситуацията около камиона, както и мощен компютър за анализ на събираните от приборите данни. Otto извърши успешен реален тест на самоуправляемия камион през октомври 2016.

Лицето като пропуск и средство за разплащане

Технологиите за разпознаване на лице се развиват активно в момента в Китай, като намират приложения в сферите на сигурността и обслужването на потребители. Една от компаниите в тази сфера е Face++, базирана в Пекин. Програмите и приложенията, разработени от Face++, сканират лицето на човек по 83 конкретни точки едновременно, което обезпечава висока точност на разпознаване.

Иновацията вече се използва за превод на пари чрез мобилното приложение Alipay, което има над 120 млн. потребители в Китай. При това лицето на човека се явява единственото потвърждение на операцията за превод на пари. Таксиметровата услуга Didi също използва технологията, за да се увери, че зад волана е упълномощен шофьор. Местните власти в Китай използват технологията за търсене на заподозрени при разглеждане на видеоизображения от камерите за следене.

Квантови компютри

Най-големи успехи в квантовите разработки постигна Техническият университет Делфт, Холандия. Учените там работят с уникални квазичастици, открити през 2012 г. - те са главните компоненти на бъдещите квантови компютри. Очаква се скоро тези компютри да осъществят революция в криптографската защита, фармацевтичните изследвания, науката за материалите и изкуствения интелект. Появата на комерсиално изгодни квантови компютри - 30-100 кубита - е възможно след две до пет години.

Сферични изображения

Вече са достъпни специални фото- и видеокамери, които снимат в режим на сферична панорама. Подобни изображения поставят зрителя в центъра на картината или видеото, позволяват разглеждането им от всички страни и получаване на по-дълбоко впечатление от видяното. Сред производителите, които вече предлагат камери с подобна технология, са Ricoh, Samsung, 360fly, JK Imaging, IC Real Tech, Humaneyes Technologies, а цените варират от 500 до 800 долара.

Ефективни термофотоелементи

Учени от MIT създадоха много по-ефективни термофотоелементи, на базата на обикновени слънчеви панели. Те преобразуват слънчевата енергия първоначално в топлина, а след това обратно в светлина, но вече в спектър, който може да се използва ефективно от фотоелементите. Обикновените фотоелементи поглъщат само видимата част на спектъра - от виолетовия до червения, т.е. преобразуват в електричество максимум 32% от слънчевата енергия. За разлика от тях, термофотоелементите, разработени от MIT, имат двойно по-висока ефективност.

Ботнет на нещата

Ботмрежите, състоящи се от компютри с автономни програми, съществуват от началото на новия век. Те се използват отдавна от хакерите за провеждане на DDoS атаки, водещи до претоварване и отказ на уеб ресурсите. Отскоро се говори за интернет на нещата, или IoT - това са мрежи, които обединяват електронни устройства с достъп до интернет. Сега хакерите използват IoT за създаване на ботмрежи от десетки хиляди незащитени битови устройства.

Така например, през октомври миналата година беше формиран ботнет от 100 хиляди електронни устройства, който наруши работата на доставчика на интернет Dyn. Сайтовете на много компании, вкл. Twitter и Netflix, се оказаха временно недостъпни.

Проблемът с ботмрежите едва ли ще бъде решен в близко бъдеще, отбелязва MIT Technologies Review. Устройствата, влизащи в състава на IoT, практически никога не са снабдени с надежден софтуер. И докато не бъде разработена сигурна система за защита, хакерите ще продължат да използват ботнет на нещата - например за имитация на кликове в реклами и обяви, за подбор на пароли и взлом в онлайн акаунти и въобще за всичко друго, което изисква работа на голяма мрежа от компютри.

Самооубучаващи се компютри

В процеса на машинно обучение компютърът извършва експерименти, получава резултати от тях и ги използва за търсене на пътища за изпълнение на определени задачи. Фактически, компютрите се обучават като хора, по метода на многократните проби и грешки, без външна помощ. Подобна технология се използва в момента за повишаване на безопасността на движението на самоуправляеми автомобили, а вече навлиза и в други области.

Така например, с нейна помощ роботите могат да усвоят действия, които никога не се виждали и на които не могат да се научат чрез програмиране. В частност, технологията позволи на компютъра AlphaGo, създаден от подразделението Deep Mind на Google, да усвои сложна стратегическа настолна игра и дори да победи един от най-добрите играчи в света.

Източник: TechNews.bg