За трета поредна година български режисьор взе голямата награда от "София филм фест"

София Лайф

19-03-2017, 12:08

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Белгийският крал" открива 21-ия София Филм Фест

"Безбог" на Ралица Петрова бе отличен и с приза "Най-добър български игрален филм"

За трета поредна година български режисьор взима най-високото отличие в „София филм фест". Вчера бе официалното закриване на 21-то издание на фестивала, представил 170 филма от 55 държави, и над 280 гости от чужбина, съобщава Бтв.

Голямата награда „София – град на киното” за най-добър филм в Международния конкурс за първи и втори игрални филми, в размер на 7 000 евро, осигурени от Столична община, бе присъдена на филма „Безбог” (България-Дания-Франция) на режисьора Ралица Петрова.

Миналата година същият приз отиде при режисьорката Елица Петкова за „Жалейка” (Германия), а през 2015 – при „Урок” (България-Гърция) с режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Приемайки наградата, Ралица Петрова отправи апел за промени в законодателството, касаещи разпределянето на субсидиите за кинопроизводство. Подобен призив отправи и авторите на „Слава" – Кристина Грозева и Петър Вълчанов, фаворити на българската критика и в конкурса за балкански филми.

Специални гости на церемонията в зала 1 на НДК бяха британската звезда Рупърт Еверет и носителят на четири „Оскар“-а Хю Хъдсън.