Намаляват дните с превишени концентрации на фини прахови частици в Добрич

Дните с превишени стойности са главно през зимния период

В Добрич дните, в които в атмосферния въздух има превишени концентрации на фини прахови частици, бележат тенденция на трайно снижаване. Това отчита общинската програма за опазване на околната среда като общинският съвет ще обсъди постигнатото на предстоящото си заседание на 28 март, съобщаа БТА.
На един от пунктовете за мониторинг в града през 2016 година са регистрирани общо 13 дни с превишени концентрации на фини прахови частици при нормативно допустими 35. Дните с превишени стойности са главно през зимния период, което сочи битовото отопление като основен замърсител на атмосферния въздух.
Общината насърчава гражданите да ограничат използването на твърди горива с високо съдържание на сяра и все повече частни домове се газифицират. През 2016 година достъп до синьото гориво са получили нови 40 домакинства. Обследвани са и 39 жилищни сгради, които вече имат технически паспорти и сертификати за енергийна ефективност. Тези жилищни блокове през 2017-а ще бъдат санирани по националната програма за енергийна ефективност, посочват от кметската управа.
Предприетите през 2016 година мерки за повишаване на енергийната ефективност на обществени сгради също подобрява качеството на околната среда, добавят от общината. С обновяването на отоплителните инсталации в Комплекс за социални услуги и в детска градина "Слънчице" за година ще се спестяват по близо 62 тона въглероден двуокис. През миналата година са направени ремонти и в други четири детски заведения, за да бъде осигурен топлинен комфорт за обитателите.