Оперният славей на Добруджа - Димитринка Райчева (видео)

Разговор със солистката на Варненската опера по ТВ Черно море

В рубриката на Кирил Аспарухов "Минути за култура" в предаването “Утро в нашия град”  по телевизия Черно море днес бе представена оперната прима от Добрич Димитринка Райчева.

На видеото, можете да видите интервюто на колегата Кирил Аспарухов от телевизия Черно море. 

 

Димитринка Райчева е родена през 1975 г. в Добрич, завършва НУИ “Любомир Пипков” и НМА “Проф. Панчо Владигеров” в София. Участва в I Национален конкурс “Млади музикални дарования” и получава награда за най-добро изпълнение на българска песен и специалната награда на примата Валери Попова (1994), а на Международния младежки музикален фестивал “Бряг на надеждата” в Добрич печели Грамота и Награда за най-добро представяне от страната домакин (1996).

 Завършва висшето си образование в НМА „Панчо Владигеров” (1998) с дипломна работа – участие в студентския спектакъл  “Медиумът” от Джан Карло Меноти, където изпълнява ролята на Мисис Нолън, под режисурата на Пламен Карталов. Следват множество участия в концерти и спектакли в България и чужбина, стига до финала на Конкурса за млади оперни певци в Алкамо, Сицилия (2008), получава специалното отличие на конкурса “Мирике” в Контурси Терме, Италия (2008), специализира при известната оперна певица Лелла Куберли и диригента Даниеле Молес.

 На XIV Международен конкурс за млади оперни певци “Борис Христов”, след успешен сценичен дебют в ролята на Амелия от операта “Бал с маски” на Джузепе Верди, е удостоена с III награда, бронзов медал и диплом (2009). В ролята на Флосхилде участва в премиерата на “Рейнско злато” от Рихард Вагнер (2010), с която се поставя началото на големия проект по тетралогията “Пръстенът на нибелунга” на проф. Пламен Карталов в Софийската опера и балет. За следващата опера “Валкюри” е ангажирана за ролята на Валтрауте.

Певицата спечели и публиката на «Опера в Летния театър» със своята Амелия от премиерата на «Бал с маски» от Джузепе Верди, копродукция на Държавна опера Варна със Софийската опера и балет, в рамките на ММФ «Варненско лято» и второто издание на «Опера в Летния театър - Варна 2011».

От сезон 2011-2012 Димитринка Райчева е част от солистичния състав на Държавна опера Варна. Стартира със силни дебюти в ролите на Тоска от едноименната опера на Джакомо Пучини и на Леонора в „Трубадур” от Джузепе Верди. Друг неин успешен дебют е ролята на Елизабет Валоа в спектакъла „Дон Карлос” от Джузепе Верди на ММФ „Варненско лято” 2012.

През септември същата година успешно осъществява тази роля и на сцената на Софийска опера и балет. През януари 2013 следва дебютът й във Варна като Аида в едноименната Вердиева опера. През май 2013 взема участие в премиерните спектакли  на Софийска опера и балет „Залезът на боговете” от Рихард Вагнер, където изпълнява ролите Втора норна, Валтрауте и Флосхилде.

С екипа на Държавна опера Варна гастролира като Аида в Остенде и Антверпен – Белгия. През януари 2014 дебютира на варненска сцена като Абигайл в „Набуко” от Верди, а през май същата година и като Сантуца в „Селска чест“ от Пиетро Маскани.

В петото издание на Опера в Летния театър – Варна 2014 Димитринка Райчева впечатли публиката с дебюта си като Мадалена в премиерата на „Андре Шение” от Умберто Джордано. През август същата година гастролира на Банско Опера Фест 2014 като Леонора от „Трубадур” на Верди, спектакъл на Държавна опера Русе. През 2015 г. участва в изпълнението на "Реквием" от Верди във ФКЦ – Варна и в Гала концерта по случай откриването на Музикалния фестивал в Аспендос - Турция.

През 2016 г. добавя още две знакови сопранови роли към своя репертоар - Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе и Принцеса Турандот от "Турандот" на Джакомо Пучини.

Визитната й картичка е от сайта на Варненската държавна опера.