Предстои въвеждането в експлоатация на първите трамваи от Базел

Мисия София

22-03-2017, 06:15

Снимка:

Пресцентър СО

Автор:

Ева Минчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Развитие на електрическата мобилност, пешеходните и велоалеи обсъждат на форум към EUROCITIES

Предвижда се около средата на април да бъдат пуснати в движение

Подготвят се за въвеждане в експлоатация първите два трамвая, дарени по линия на Българо-Швейцарската програма за сътрудничество. Предвижда се около средата на април да бъдат пуснати в движение.

Това каза днес заместник-кметът на София по транспорт Евгени Крусев в присъствието на изпълнителния директро на "Столичен електротранспорт" Евгени Ганчев.

За да се движат по софийските улици е необходимо те да бъдат адаптирани към релсовия път, тъй като разстоянието между релсите у нас е различно от това в Базел.

Трябва да се поставят и апарати за билети и джипиес.
Машините са произведени през 1990-91г., но са в изключително добро техническо състояние.
Проектът се реализира в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество за намаляване на икономическите и социалните неравенства в разширения Европейски съюз.

Целта на проекта "Модернизирани трамваи за град София" е да се подобри качеството и достъпността на услугите в обществения транспорт на град София чрез дарението и доставката за "Столичен електротранспорт" ЕАД на 28 модернизирани трамваи Ве 4/6 S и чрез провеждане на проучване на мултимодалната мобилност от Столична община.
Мотрисите са оборудвани с нископодова секция, което позволява качването на майки с колички и хора с увреждания. Доставените трамваи ще започнат да се движат по линии 6, 8 12.

Първите четири от 28-те базелски трамвая, които са подарък за Столична община по програмата за българо-швейцарско партньорство пристигнаха в началото на февруари. Очаква се останалите 24 да пристигнат до края на годината.
Същевременно се провежда обществена поръчка за доставка на 13 изцяло нови трамваи с финансиране по ОП "Региони в растеж".