Днес излъчват българския “Христо” на София филм фест в Пловдив

София Филм Фест в Пловдив продължава

София Филм Фест в Пловдив продължава в Lucky Дом на киното. Прожекциите започват в 18:30 часа с българския филм "Христо". Започнал като проект на "София  мийтингс", филмът е пълнометражният игрален дебют на режисьорите Григор Лефтеров и Тодор Мацанов, с участието на Димитър Николов, Димитър Крумов, Юлиан Вергов, Стефан Мавродиев, Любомир Нейков, Димитър Рачков. Българската премиера на филма бе в програмата на 34-ия фестивал "Златна роза", където получи Наградата за дебют и Наградата за най-добра мъжка роля.
Христо е бездомно момче, което успява да си намери работа и дом под наем. Готов е на всичко, за да има нормален живот. Въпреки че се труди усилено, един ден е уволнен и е принуден отново да заживее на улицата. Времето му минава в постоянно търсене на работа. През зимата обаче животът му става още по-труден и Христо едва оцелява. Една нощ той за малко да убие човек, за да му вземе работата. Все пак всичко се нарежда, докато не му се налага да вземе решение – да спаси живота на приятеля си или отново да загуби работата си.

Режисьорът Джон Карни вече получи Оскар за филма си “Веднъж”, а днес от 20:45 часа можете да гледате и новото му заглавие “Sing Street”, вдъхновен от неговия живот. Филмът, който преди броени дни стана носител на наградата на публиката на тазгодишния София Филм Фест, ни връща през 80-те години в Дъблин. Действието се развива през погледа на 14-годишния Конър. Той търси начин да се отдели от родителите си и техните финансови проблеми, докато опитва да се адаптира в новото си училище, където децата са груби, а и учителите не им отстъпват. Конър открива надежда в мистериозната и красива Рафина. За да я спечели, я кани да се снима във видеоклип на групата му. Проблемът е, че такава група все още не съществува и когато Рафина се съгласява, Конър трябва да изпълни обещанието си. Кръщава се Козмо и се посвещава на рок музиката от онези години, като формира група, с която пишат текстове и снимат клипове.