Йоханес Хан: Русия само малко ни нервира на Балканите

Свят

22-03-2017, 16:12

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Франк-Валтер Щайнмайер ще положи клетва като президент

Хан уточни, че загрижеността на ЕС спрямо Балканите не произлиза от влиянието на Русия, а от етническите напрежения и нестабилността

Според европейския комисар за съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан „Руснаците само малко ни нервират и това е всичко, което правят те на Балканите“, съобщава EurActiv. „Европейският съюз трябва да има повече самоувереност и да се занимае с тяхното влияние, вместо да стои като заек пред змия."

Попитан колко е важно Западните Балкани да бъдат по-слабо зависими от руските енергоносители, Хан отговори, че зависимостта им е учудващо ниска. „В Сърбия става въпрос за само 10 % от общото потребление. Тук по-скоро се създава някакъв измамен образ. Най-големият инвеститор в Сърбия е Австрия, вложила е четири пъти повече от Русия. Русия е само военен, но не и икономически фактор и това трябва да се посочва“, изтъкна той. „Ясно е, че нестабилността може да бъде насърчавана и от трети страни. Това обаче само усилва домашната нестабилност“, допълни европейският комисар.

Относно евроинтеграцията на Западните Балкани Хан заяви, че ЕС има интерес от стабилност в нейното непосредствено съседство. Поради това каквито и промени да има в политиката на администрацията на САЩ, ЕС ще остане водеща в грижата за региона. Той отхвърли спекулациите, че ще има „лайт членство“, прибавяйки, че към момента не съществува подобна инициатива. По думите му всички западнобалкански държави имат перспектива за пълноправно членство, а собствената му позиция е против „Европа на повече скорости“, тъй като ако подобно решение бъде институционализирано, по-късно ще бъде изключително трудно да бъде отново променено.