Поредна ударна вълна от протести в Македония

Недоволството е заради т.нар. "Албанска платформа"

Хиляди излязоха по улиците на Скопие, за да се обявят срещу въвеждането на албанския като втори официален език в страната.
Протестът във вторник се проведе на фона на посещението в Македония на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.
Политическата криза в бившата югославска република се задълбочи заради т.нар. „Албанска платформа”. Тя предвижда коалиция със социалистите, но в замяна се очаква промяна на Конституцията, държавните символи и въвеждането на албанския като официален език на цялата територия на Македония.

Повече от 200 000 души излязоха на протест по улиците на по-големите градове на страната, като организаторите се заканиха да не допуснат както избора на етнически албанец за председател на парламента като част от реализацията на албанската политическа платформа, така и федерализацията на Македония чрез политически, икономически и етнически инструменти. Темата за политическата безпътица и нарастващото напрежение е водеща за всички местни медии.
"Република" съобщава, че "200 000 са излезли на улицата, а еврокомисарят Хан е бил принуден да откаже предварително обявената си пресконференция". Изданието смята, че това е първата значима победа на протестиращите.
"Нова ТВ" цитира предупреждението на Хан: "Не си играйте с огъня! Президентът Иванов незабавно да преосмисли решението си за мандата".
Македонски медии пишат, че по време на срещата си с еврокомисаря Хан, Никола Груевски е преповторил становището на ВМРО-ДПМНЕ за изход от кризата, докато представителят на Брюксел е изразил тревога от все по-силните протести и противопоставяне на съставянето на правителство.