Тилърсън: Разгромът на ИД е основен приоритет на САЩ

"Въпрос на време е да елиминираме Багдади"

Разгромът на ДАЕШ ("Ислямска държава") е основният приоритет на САЩ в Близкия изток. Това заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън по време на многонационална конференция във Вашингтон във връзка с борбата срещу групировката, съобщават от BBC.

Според Тилърсън "въпрос на време е" елиминирането на лидера на групировката Абу Бакр ал Багдади. Той добави, че повечето от заместниците на Багдади са убити по време на кампанията на водената от САЩ коалиция срещу групировката. "Почти всички заместници на Абу Бакр ал Багдади са мъртви. Включително организаторите на атаките в Брюксел, Париж и на други места", подчерта Тилърсън.

"ДАЕШ планира атаките си във Франция, Турция и други държави де факто от сирийския град Ракка", добави държавният секретар на САЩ. По думите му организацията е наела 90% по-малко чуждестранни бойци в сравнение с преди година. Той призова водената от САЩ коалиция да засили обмена на разузнавателна информация.

"САЩ възнамеряват да създадат "временни зони на стабилност" в Сирия, за да се помогне на бежанците да се върнат по домовете си", поясни Тилърсън.

Според него Вашингтон ще засили натиска върху ДАЕШ и "Ал Кайда".