Протестите в мина "Оброчище" продължават

Напрежението вече е на краен предел. Миньорите вече са в ефективна гладна стачка.

След протестите през изминалите седмици, миньорите имат надежда от една страна, но от друга - съмнения.

Снощи към 20:30 рудникът е бил посетен от човек от енергийното министерство. По негови думи, рудника е един от най-добрите в България.

Според миньорите, това противоречи с показанията на инспекцията на труда и с някои документи, които са били публикувани в интернет, в които се твърди, че от 2008 година досега дружеството е натрупало над 28 милиона и дължи лихви неясно към кого.

"Не може печеливша фирма да трупа такива загуби, тоест има отклонения на средства. Документите показват също, че от 2008 година насам зад фирмата концесионер стоят няколко фирми офшорки. От изказвания по медиите на нашия изпълнителен директор, рудника е в декапитализация. Когато един рудник е в капитализация, това означава вложения инвестиции, труд, коректно заплащане. Декапитализация е обратното, тоест затъва.", заявиха миньорите.

Миньорите обявиха и исканията, които ще предложат и на омбудсмана Мая Манолова, която ще пристигне по-късно в рудника.

"Нов концесионер, ободряващи напитки, транспорт, 13-а заплата, извънреден труд с ваучери, вредни, медицински прегледи, работно облекло, точна дата заплата и ваучери, нощен труд 50%, 30 дена годишен платен отпуск и под 1000 лева заплата в рудника да няма.", са исканията на работниците.
Източник: БНТ


Снимка на Деня

Щрихи от Плевен