Хирургия на живо в Пловдив показва най-новите методи за борба с глаукомата

Мисия Пловдив

24-03-2017, 07:24

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Глаукомата е очното заболяване, което най-често причинява необратима слепота

Хирургия на живо днес и утре ще покаже в Пловдив най-новите методи за борба с глаукомата. В месеца, в който цял свят обединява усилията си за контрол на това заболяване и съхранение на зрението, Българското глаукомно дружество организира най-значимата си научна проява – 15-ия симпозиум с чуждестранно участие. На 24 и 25 март в града под тепетата пристигат офталмолози от цяла България и чужбина, за да дискутират новостите в справянето с глаукомата. Участие са заявили гост-лектори от Швейцария, Литва, Израел, Унгария, Сърбия и Македония, а в рамките на проявата ще бъдат връчени плакети за „Почетен член“ на Българско глаукомно дружество, както и наградата „Млад учен“.

Глаукомата е очното заболяване, което най-често причинява необратима слепота. То не се лекува и загубеното зрение не може да се върне, затова усилията на лекарите са насочени към съхранение на остатъчното зрение и контрол на вътреочното налягане. Счита се, че именно повишеното вътреочно налягане причинява уврежданията на зрителния нерв. „Няколко са начините за контрол на глаукомата. Обикновено се започва с един вид капки, които се поставят в очите по строго определена схема, за да държат налягането в норма (т.нар. монотерапия). Ако не действат, се добавят и други препарати. Прилагат се също лазерни и хирургични методи, а лечението е строго индивидуално за всеки пациент. Важно е и от какъв вид глаукома страда пациентът, защото те са няколко“, коментира проф. д-р Мариета Конарева-Костянева, председател на Българско глаукомно дружество и организатор на симпозиума.

Целият петъчен следобед е посветен на хирургията на живо – тя ще се излъчва директно по видеовръзка от операционната зала на УМБАЛ „Свети Георги“ в Гранд-хотел „Пловдив“, където ще е конгресът. За първи път у нас ще се демонстрират гел-стент за лечение на първична откритоъгълна глаукома, която е най-често срещаната в България.