Александър Андреев: Броят на изборните секции у нас става ясен утре

Отпечатани са над 7 и половина милиона бюлетини

Днес приключва предизробната кампания за предсрочните парламентарни избори. За вота в неделя са регистрирани 13 партии 9 коалиции и 21 инициативни комитета. Отпечатани са над 7 и половина милиона бюлетини. Точният брой на изборните секции у нас ще стане ясен утре. В чужбина са разкрити 371 секции в 70 държави. В "Денят започва", БНТ, говорителят на ЦИК Александър Андреев, съобщи, че пред всяка секция у нас трябва да бъдат оповестени телефоните на дежурния прокурор и районното полицейско управление, за да може избирателите да подават сигнали за нарушения.

Най-много секции има във Великобритания, където въз основа на заявленията са разкрити 58 на брой. По време на президентските избори секциите са били 52. Ако са били подадени повече заявления, щяха да бъдат разкрити още секции, уточни говорителят на ЦИК.

В Германия има 13 секции в 8 места, където България има дипломатическо представителство.

По отношение на гласуването в Турция ЦИК е предприела мерки за протичане на нормален изборен процес във 35-те секции. Ограничена е възможността да се повлияе на избирателите при упражняване на правото на глас.

Попълването на декларацията, че не е гласувано на друго място, трябва да бъде подписана лично пред Секционната избирателна комисия.

Наблюдаването на изборния процес извън страната ще става от наблюдатели, представители на политическите сили и застъпници, които могат да подават сигнали пред ЦИК.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"