Мария Габриел даде начало на кампанията „Медена закуска“

Най-впечатляваща за тях беше медената пита, която пчелите изработват с математическа точност при изграждането на килийките

Любопитство, въпроси, факти, знания и забавление белязаха медения празник с третокласници от СУ „Любен Каравелов“ в Несебър. Мария Габриел представи кратка презентация за значението на пчелите за оцеляването на хората, ползите от консумацията на мед и пчелни продукти богатото видово разнообразие на български мед.   Доайенът на пчеларството Кирил Киров, познат като Царя на пчелите, синът му Николай Киров и Димитринка Костова, също пчелар, въведоха децата по увлекателен начин в необятния свят на ценните насекоми. Те показаха на учениците богата палитра от пчелни продукти и мед, както и пчеларски инвентар, необходим на всеки пчелар. Колко много знаят децата демонстрираха в тематична кръстословица с въпроси изцяло от пчеларството. Истинско въодушевление настъпи, когато евродепутатът предостави възможност на децата да облекат защитни пчеларски облекла.

След Несебър, евродепутатът Мария Габриел проведе „Медена закуска” и  в СУ „Н. Й. Вапцаров” в Царево. 60 деца от 5 и 7 клас  се потопиха в света на пчелите с участието на известния в района пчелар Манол Тодоров и синът му Стоян Тодоров от пчеларска ферма „Мана”. Те разказаха на децата как се добива прочутият и лековит Странджански манов мед.  И учениците от Царево имаха възможност да се запознаят с популярни и не толкова видове мед и пчелни продукти. Най-впечатляваща за тях беше медената пита, която пчелите изработват с математическа точност при изграждането на килийките. Макет на пчелен кошер, донесен от пчеларите, им предостави възможност да се запознаят отблизо с прецизната организация в едно пчелно семейство.

„Повишаването на информираността от най-ранна детска възраст за огромната роля на пчелите и благотворното влияние на меда и пчелните продукти за човешкото здраве е от ключово значение за опазването на пчелите“, коментира Мария Габриел след края на заниманието.