Благовещение е! Пролетта събужда природата

Животът

25-03-2017, 07:12

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Излезте сити и с пари в джоба

Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат.

Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. Според народните поверия след Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари.

Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети.

Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе. В този ден се извършват дейности с насърчаващо значение, което приписват на празника. Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са "благи", "плашат" овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли.

На Благовещение не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш.  Жените премитат къщата и палят сметта, като по този начин изгарят всичко лошо. Народното поверие гласи, че на Благовещение долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло. Хубаво е да се носят пари в джоба. Вярва се, че ако те закука кукувица, за да имаш берекет, трябва да се хванеш за парче хляб и желязна паричка.

Имен ден празнуват Блага, Благовеста, Благой.