Меркел: Европа трябва да намери общо решение на бежанската криза

Канцлерът защити политиката си на търсене на диалог с Анкара, въпреки напрежението с Турция

"Европа трябва да намери общо решение на бежанската криза", заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю за италианската телевизия, излъчено снощи, съобщава Анадолската агенция.

"В общност, основана на принципа на солидарността, всяка страна трябва да допринася според възможностите си", каза още Меркел. По думите й през последните две години е постигнат голям напредък, но има още работа за вършене.

Тя говори и за папа Франциск, като окачестви като трогателни и вдъхновяващи последните му изказвания. Вчера той се срещна с 27-те лидери на държавите от ЕС преди днешния им форум на върха в Рим по случай 60 години от подписването на Римските договори.

"Мисля, че далеч не сме направили всичко добре. И което е останало недовършено, е време сега да бъде доведено докрай, имаме добра база за това", каза Меркел. "Когато отваряхме вътрешните граници, ние не мислехме за укрепване на външните граници. Когато въвеждахме единната валута, не бяхме готови за кризата. Но в момента поправяме всичко това чрез банковия съюз и стабилизационните механизми. Най-важното е всичко това да се прави в атмосфера на солидарност."

"Трябва да гарантираме (условия) хората да не бягат (от своите страни), да разрешим кризите като тази в Сирия и да правим това заедно", заяви още германският канцлер.

Тя също така отново изрази една от основните тези на икономическата си политика: "Трябва да съгласуваме истински правила и това няма как да се направи без икономии".

За случката по време на срещата й с президента на САЩ Доналд Тръмп германският канцлер каза, че е имало "достатъчно ръкостискания". "Не мисля, че това е било лош сигнал за Европа. Само заедно можем да бъдем силни", заяви Меркел.