170 държави ще изключат осветлението си в "Часа на Земята"

Общество

25-03-2017, 13:54

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сменяме часовниците с час напред

Стотици сгради в различни градове в страната ще потънат в мрак от 20:30 ч. до 21:30 ч.

Благодарение на лятното часове време днес пестим между 0,5 до 3% от електричество или с други думи - около 1 лев годишно на човек. Тази вечер милиони хора по света от над 170 държави ще изключат своето осветление заради глобалната инициатива "Часът на Земята". България се включва за поредна година в инициативата. Стотици сгради в различни градове в страната ще потънат в мрак от 20:30 ч. до 21:30 ч. Символичен жест, с който хората показват, че са загрижени за планетата.
Той настъпва вече 10-та година, но не идва с бурни празненства и фойерверки, а на тъмно. С глобално гасене на осветлението. 60 минути, които милиони хора по света подаряват на Земята.

Инициативата започва през 2007 година от Сидни и вече се е превърнала в традиция с последователи по целия свят. С всяка година се увеличават местата, които потъват в мрак в Часа на Земята.

Тази година призивът на организаторите от Световния фонд за дивата природата е "Загасете светлини, отворете очи за планетата", защото през 2017 г. климатичните промени са неоспорим факт. Очертава се и тази година да бъде гореща, като предишните три.