Папата обядва със затворници в Милано

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Папата призова ЕС към борба с популизма

Папа Франциск поговори със затворниците, посети няколко килии и прекара кратка следобедна почивка в затвора

Папа Франциск посети днес за първи път от възкачването си на Светия престол северния италиански град Милано и посвети визитата си на маргинализираните от обществото, съобщи Vatican Radio.

Главата на Римокатолическата църква отиде в градския затвор "Сан Виторе" и за първи път в историята на Ватикана седна на колективна трапеза със затворници. Над 100 обитатели на затвора споделиха обяда си със Светия отец. На въпроса какво би предпочел да хапне, той отговори: "Каквото и всички останали". Менюто обаче бе известно: ризото и котлети по милански.

Той посети и социално слаби семейства в домовете им в жилищен район в покрайнините на града - италианска семейна двойка на средна възраст от бивш инвалидизиран алкохолик и неговата съпруга, мароканско семейство с три деца, и възрастна двойка с тежки здравословни проблеми. Тази част от днешната му програма бе израз на политиката на Римокатолическата църква "да не стои в центъра и да чака, а да ходи навсякъде, при всеки, в покрайнините, не само при католици и християни, а и при нехристияни и невярващи".

После Франциск се срещна с католически духовници и монахини в прочутата миланска катедрала "Дуомо", като ги призова "да разпалват надеждата, която е угасена и изстискана от едно общество, станало нечувствително към болките на другите".

В днешната програма на папа Франциск в Милано влиза още посещение в крайградския парк в Монца, на територията на бивш хиподрум, където той ще отслужи литургия пред около 700 000 души. После папският кортеж се ще отправи към прочутия милански стадион "Сан Сиро", където Франциск ще се срещне с млади хора, готови да приема тайнството на миропомазването, с техни родители, кръстници и свещеници.