Виолета Булц: Метрото е важна първа стъпка към развитието на София като зелен град

Животът

26-03-2017, 06:30

Снимка:

Пресцентър СО

Автор:

Ева Минчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Антонио Лопес: Брюксел оценява високо реализираните проекти в София

Метрото е проект даван за пример от Европейската комисия, каза кметът Фандъкова

 „Впечатлена съм от това което видях и мога да кажа, че европейските пари се използват добре. Особено съм впечатлена от това колко хора използват метрото и се радвам, че то ще продължава да се развива.Чух целта на кмета София да стане зелена столица на Европа, а метрото е важна първа стъпка към развитието на София като зелен град.“

Това каза еврокомисарят Виолета Булц, която посети столичното метро заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и изпълнителния-директор на „Метрополитен“ инж.Стоян Братоев. Присъстваха и Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК за България, Христо Алексиев, служебен министър на транспорта и заместник-кметът на София Евгени Крусев.
Метрото е проект даван за пример от Европейската комисия, каза кметът Фандъкова. С помощта на европейската солидарност през последните години са изградени над 21 км метро – втория лъч и разширение на първия лъч, при който е осигурена връзка с летище и централна жп гара София.
В момента изграждаме третата линия, проектът за която бе първия одобрен по новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Изграждаме 8 метростанции и до края на април ще започнем още 4 метростанции от „Овча купел“ до кв.“Горна баня“, за които има избран изпълнител, каза още кметът на София Йорданка Фандъкова. Подали сме и апликационната форма.

Очакваме Министерски съвет да вземе решение, за да бъде подписан договора с Управляващия орган. Продължава иззграждането на тунела от третия лъч на метрото от ул. „Житница” в кв. „Красно село” до Малък градски театър. Първите 12 км от третия лъч ще бъдат готови през август 2019 г.