Полицията готова с охраната на изборите

Мисия Пловдив

26-03-2017, 06:47

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ангажирани са 1076 полицейски служители от всички структури на дирекцията

От страна на Областна дирекция на МВР - Пловдив са предприети всички действия за гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, охраната и опазване на обществения ред в периода на подготовка и при произвеждане на изборите за народни представители на 26.03.2017 г.
Под постоянна полицейска охрана от 22.03.2017 г. са изборните материали в общинските и районни администрации, която ще продължи до приключване на изборния ден на 26.03.2017 г.

С полицейска охрана е осигурено транспортирането на изборните книжа при тяхното получаване от печатниците и движението им до общинските центрове, и всяко едно место за гласуване в предизборния ден.
С решения на 16-та и 17-та районни избирателни комисии са определени общо 1032 секционни избирателни комисии в 451 изборни места. От ОДМВР – Пловдив е създадена организация за полицейска охрана на всички местата за гласуване. В този процес от ОДМВР – Пловдив са ангажирани 1076 полицейски служители от всички структури на дирекцията.
В деня на вота в изборните помещения няма да бъдат допускани въоръжени лица или такива в нетрезво състояние или употребили упойващи вещества. При необходимост полицейските служители ще извършват проверки на граждани с цел недопускане внасянето на опасни предмети в избирателните секции. Забранено е паркирането на моторни превозни средства в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор.
След приключване на изборния ден е създадена организация за охрана на изборните материали и членовете на СИК при движението им от изборните места до РИК, както и след обработката на материалите обратно до общинските и районни администрации.
Двете районни избирателни комисии работещи на територията на област Пловдив (16-та и 17-та РИК) са разположени в международен панаир Пловдив, като за осигуряване безопасността на движението и охраната на изборните материали при предаването им след изборния ден, е създадена организация за временно ограничаване на движението на моторни превозни средства в районите на двете районни избирателни комисии, както следва: 
За 16 РИК в района на международен панаир Пловдив: Ограничаване спирането и паркиране на МПС по бул. “България ”- юг в участъка от бул. “Цар Борис ІІІ Обединител” до мост “Адата” за времето от 19:00ч. на 26.03.2017 г. до приключване дейността на РИК 16 по приемане на изборните материали.
За 17 РИК в района на Международен панаир Пловдив: Временно ограничаване на движението, спирането и паркиране на МПС по бул. “Марица”- север в участъка от бул. “Цар Борис ІІІ Обединител” до мост “Адата” за времето от 19:00ч. на 26.03.2017 г. до приключване дейността на РИК 17 по приемане на изборните материали.
В предизборния и изборния ден всички звена от “Български документи за самоличност” в районите полицейски управления ще работят по приемането на документи на лица които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок на валидност, за да имат възможност да упражнят правото си на глас
От ОДМВР – Пловдив съвместно с Окръжна и районните прокуратури е създадена организация за извършване на проверки по всички постъпили сигнали за извършени престъпни деяния срещу изборните права на българските граждани. Обособени са специализирани групи за незабавни действия по изясняване на фактическата обстановка и разследване. От 15.03.2017 г. работи открита линия за получаване на сигнали от граждани свързани с нарушения на изборните права. Информацията се приема на тел. 982 2232, факс 982 5646 и e-mail: izbor@mvr.bg.