„Чудомир“ 2017 за Христо Бойчев

И начало на фестивала „Комедийният хит на сезона“

Известният български драматург получи своята първа награда „Чудомир“ за къс хумористичен разказ за творбата си „Феномен“. Пред пълната зала на Народно читалище „Искра – 1860“ той благодари на Община Казанлък от името на цялата литературна общност в България, че продължава да поддържа дългогодишното отличие, въпреки трудните времена за българската литература, съобщават от пресцентъра на община Казанлък. Статуетката връчи председателят на фондация „Чудомир“ Борислав Кърчев.

Главният редактор на вестник „Стършел“ Михаил Вешим обяви името на победителя, отличен измежду близо 30 хумористични произведения в един от най-старите литературни конкурси у нас и подари на Христо Бойчев Майсторско свидетелство на Стършеловата задруга.

Първият носител на „Чудомир“ е писателят Петър Незнакомов, отличен през 1969г., само година след смъртта на Чудомир. През годините отличието за най-добър български хумористичен разказ е получавано от млади дарования и известни писатели като Здравка Евтимова, Димитър Чавдаров – Челкаш, Станислав Стратиев, Любен Дилов – баща и редица други утвърдени майстори на перото в българската литература.

Носителят на наградата се определя от жури, в което участват главният редактор на вестник „Стършел“, университетски преподавател, председателят на фондация „Сатирик“ и представител от родния град на Чудомир – директорът на Литературно-художествен музей „Чудомир“.

Преди церемонията за връчване на 48-ия приз „Чудомир“ публиката, сред която беше кметът на община Казанлък Галина Стоянова и председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов видя премиерата на българска сцена на постановката „Секс за първи път“. Българската версия е дело на Продуцентска къща „Креди Арте“, със съдействието на театър „Сълза и смях“. Емоционалните провокации и откровения за любовта и секса отправиха талантливите Милица Гладнишка и Александра Сърчаджиева, в наситен диалог със своите сценични партньори Камен Воденичаров и Димитър Живков, под режисурата на Димитър Стефанов. С истински разкази за незабравимите преживявания в житейския път на всеки човек пиесата на Кен Девънпорт е играна повече от 120 пъти. Премиерата в София предстои на 21 април, т.г.

В тазгодишната театрална надпревара по време на 24-те Чудомирови празници за адмирациите на казанлъчани и техните гости ще се състезават пет силни заглавия, със сериозни претенции за аплодисментите на публиката, показани със съдействието на Общински театър „Любомир Кабакчиев“.

Празничните дни, посветени на Димитър Чорбаджийски – Чудомир по традиция започват на рождения ден на големия творец – 25 март и продължават до Деня на хумора и сатирата – 1 април. Организатори са Община Казанлък, фондация „Чудомир“ и Литературно-художествен музей „Чудомир“. Днес се отбелязват 127 години от рождението на големия художник и писател, един от най-обичаните съграждани на поколения казанлъчани.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен