В Русия арестуваха опозиционния лидер Алексей Навални

На протест в центъра на град Новосибирск се събраха около 2000 души, които носеха плакати с текст "Не на корупцията"

Руската полиция задържа опозиционния водач Алексей Навални на протестния митинг срещу корупцията, свикан от него в центъра на Москва, предаде Ройтерс цитирани от БТА.
Репортер на Ройтерс видял полицията да арестува Навални на улица "Тверская" и да го качва в полицейски микробус. Няколкостотин протестиращи от опозицията се струпаха около полицейския автомобил и се опитаха да му попречат да откара Навални.
Навални беше арестуван на площад "Маяковски", по трасето на забраненото от властите протестно шествие, съобщи в Туитър неговата говорителка Кира Ярмиш, цитирана от Франс прес.
"При мен всичко е наред, няма нужда да се биете за мен", написа в акаунта си самият Навални, призовавайки протестите да продължат.
На призива на Навални откликнаха хиляди руснаци, които участваха в протести на различни места из страната въпреки забраната на повечето от местните власти.
Демонстрациите започнаха в няколко източни града, а за 11 часа по Гринуич беше планиран митинг в Москва, където полицията разположи внушителен брой свои служители.
Опозиционерът и блогър, борещ се срещу корупцията, Навални призова хората на тези протести, след като по-рано този месец изнесе информация, обвиняваща премиера Дмитрий Медведев, че контролира империя за недвижими имоти чрез тайна мрежа от неправителствени организации.
Каченият от Навални в ЮТюб 50-минутен видеозапис, в който той описва тактиките, използвани от руския премиер, беше гледан над 11 милиона пъти, но до момента няма реакция на него от страна на Медведев.
Навални, който по образование е юрист, критикува от години в блога си корупцията по високите етажи на властта в Русия и обяви намерението си да се яви на президентските избори догодина.
На протест в центъра на град Новосибирск се събраха около 2000 души, които носеха плакати с текст "Не на корупцията", съобщи местният информационен сайт Sib.fm.
Около 1500 души участваха в протести в сибирските градове Красноярск и Омск. На протестна демонстрация в град Владивосток в Далечния изток на Русия се събраха към 700 души, а десетина от тях бяха задържани от националната гвардия, информира местният сайт Прима Медия.
В град Екатеринбург в Урал излязоха на протести около 1000 души, съобщи сайтът Znak.com.
На уебсайта си Навални обяви, че протестни прояви са планирани в 99 града, но властите в 72 от тях се противопоставиха на свикването им под различен претекст - операции по почистване, концерти за църковни камбани или прояви, организирани от поддръжници на Кремъл.