Данъчните запечатват 10 обекта в центъра на Добрич

Укривали оборот и не издават касови бележки

Варненските данъчни засилиха дистанционното наблюдение на фискалните устройства на територията на цяла Североизточна България. При наблюдението се установява, че търговски обекти в централната градска част на Добрич отчитат нереално ниски обороти. На място в Добрич са изпратени варненски екипи от „Оперативни проверки“, които извършват наблюдение и контролни покупки в 10 заведения и магазини в центъра на града. В четири от проверените обекта варненските данъчни установяват, че за извършените продажби не се издават касови бележки и търговците укриват оборот.  На 2 обекта за бърза закуска, един магазин за продажба на мобилни телефони и оптика  са съставени актове за административно нарушение и предстои обектите да бъдат запечатани за срок до 30 дни. По време на проверките в баничарница и магазин за дрехи в центъра на града е установена разлика в касовата наличност и отразените покупки на касовите апарати. На тези търговци също са съставени актове.

От  НАП  Варна напомнят на търговците, че лице, което не издаде фискална касова бележка (фискален бон), се наказва с имуществена санкция – за юридически лица и еднолични търговци, в размер от 500 до 2 000 лв. При повторно нарушение размерът на санкцията е от 1000 до 4 000 лв. За продавача или лицето, което е било длъжно да издаде касова бележка, но не издало и е приело плащането, глобата е от 100 до 500 лева. Освен наложените санкции, търговците рискуват обектите им да бъдат запечатани за срок до 30 дни.Мярката се прилага в случаите на грубо нарушаване на данъчните закони, включително спрямо търговци, които изобщо нямат касов апарат.  Обектите остават запечатани до плащането на определените с наказателно постановление санкции.  Премахването на стикерите на НАП  не по установения ред е престъпление, предупреждават от приходната агенция.

Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или по електронната поща infocenter@nra.bg.