Преференциите в Бургас, които обърнаха вота

ГЕРБ надскочи прогнозните си резултати са 10% разлика с БСП и поведе твърдо в Бургас

Вчера от регионалния офис на ГЕРБ в Бургас прогнозираха разлика над 10% във вота спрямо БСП. Вече официално партията води в областта с над 13 на сто. Шестима от листата влизат в 43 НС. Най-много гласове е събрала водачът на листата Ивелина Василева, а след нея по рейтинг се нареждат Румен Желев, Жечо Станков с преференции. Дапутати стават още областният лидер на ГЕРБ в Бургас Димтър Бойчев, журналистът Диана Сватева и Диана Йорданова.  Голям брой преференции е събрал и Семир Абумелих, дали ще влезе в парламента обаче все още не е ясно. 

За сметка на това предстои пренареждане в БСП, където за активирането на преференцията ще са необходими около 3200 гласа. Веднага след водача на листата Петър Кънев застава с над 5000 гласа, бившият общински на левицата в Бургас Димитър Стоянов, който събра вот с 10 номер, на бюлетина 10. 

Аналогичен е случая на Ася Пеева от ГЕРБ, която също събира респектиращ брой гласове с 11 номер в листата на партията с номер 11. Друг подобен случай се наблюдава при резултатите на ДПС в Бургаска област. Общинският лидер на партията с номер 9 беше 9-ти в листата и се нарежда по избор на второ място след Камен Костадинов.