Анджелино Алфано: НАТО и ЕС си остават основополагащи стълбове

Свят

27-03-2017, 16:08

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кремъл отхвърли призивите на САЩ и ЕС да освободи протестиращите

Важно НАТО да се адаптира към условията, претърпели големи изменения в сравнение с времето на създаване на алианса

НАТО и трансатлантическите отношения трябва да си останат основополагащи стълбове, но северноатлантическият алианс трябва да се адаптира към съвременните условия, характеризиращи се с нови предизвикателства. Това заяви в интервю за ТАСС, цитиран от БТА, италианският външен министър Анджелино Алфано, който е на посещение в Москва.
"НАТО и трансатлантическите отношения си остават основополагащи стълбове. Но е важно НАТО да се адаптира към условията, претърпели големи изменения в сравнение с времето на създаване на алианса. Появиха се и нови предизвикателства, идващи от юг. В тази връзка трябва да съсредоточим вниманието си върху търсенето на решения и да адаптираме механизма на алианса в съответствие с нашите съвременни задачи", каза Алфано.
Според него укрепване на колективната отбрана в ЕС е гаранция за безопасността на европейските граждани и отговор на техните безпокойства.
"Смятаме, че европейската отбрана е крайно важна, за да си върнат европейските граждани вярата в нашия общ проект. Нашата основна задача е да продължим с ефективните отговори на въпросите, които пораждат най-големи опасения у европейските граждани, а именно икономическия ръст, сигурността и миграцията, каза Алфано.
Той заяви, че Италия твърдо вярва в диалога с Русия, защото без привличането на Русия не може да се реши нито една от международните кризи.
Алфано съобщи, че министрите на външните работи на страните от Г7 ще имат среща в италианския град Лука на 10 и 11 април.
Днес Алфано разговаря с руския външен министър Сергей Лавров. Една от дискутираните теми бе украинският въпрос. На обща пресконференция с Алфано руският дипломат каза, че Русия е заинтересована Европа да демонстрира по-голям стремеж към изпълнението на минските договорености за Украйна.