Уникални великденски яйца показват на изложбата „Цветна пролет“ в Пловдив

Мисия Пловдив

27-03-2017, 16:12

Снимка:

Международен панаир Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Изложбата отново се провежда в рамките на Дните на семейството, свободното време, хобито и модата, които ще продължат до 2 април

Великденски яйца, за чиято украса са използвани над 20 техники, ще бъдат показани на изложбата „Цветна пролет 2017“ от 29 март до 2 април в Международен панаир Пловдив. Инициативата е на Сдружението на чехи, словаци и приятели, което иска да представи различни стилове за декорация и така да напомни за обичаите, посветени на големия християнски празник Възкресение Христово.
Посетителите на „Цветна пролет“ ще видят яйца, нашарени с помощта на карфица или оплетени с тел. Впечатляващи са дантелите от белтък, апликациите с памучни конци, слама и други материали, фигурите от восък, отпечатъците на цветя и листа. Прецизният рисунък, интересните орнаменти, съчетанията на цветове и форми създават истински шедьоври. Традицията на боядисване на яйцата в Чехия е много стара и всеки край има свои специфични украси, обясниха от Сдружението. Това невероятно разнообразие ще бъде показано в богатата сбирка от великденски яйца, гостуваща на „Цветна пролет 2017“, заяви д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив и почетен консул на Чехия в града.
Изложбата ще предложи още много решения за великденската украса на дома с произведения на майстори от Регионалната занаятчийска камара. Към декорацията може да се добавят  акценти от модерната флористика, която ще бъде широко представена на Специализираната изложба за цветя, декоративна растителност, градинско оборудване и аксесоари. Тя е най-предпочитаният форум от професионалистите и любителите в сферата на градинарството и озеленяването, защото показва широк спектър  от традиционни и екзотични цветя, декоративни храсти и дръвчета, разсади, семена, овошки, торове, препарати, инструменти, керамични съдове.
Предстоящото издание на „Цветна пролет“ ще предостави на посетителите по-голям избор,  тъй като изложителите са с 30% повече в сравнение с миналата година, а ангажираните експозиционни площи – със 79%. За първи път участват разсадници от Гърция и се очаква те да демонстрират различни видове средиземноморска растителност. Новост са и роботите косачки, които могат да се използват във всеки тип градина.
Изложбата отново се провежда  в рамките на Дните на семейството, свободното време, хобито и модата, които ще продължат до 2 април. Те включват още: Международна изложба „Природа, Лов, Риболов“ (от 29 март),  Изложба на общините (от 29 март), Европейски панаир  на предприятия и кооперации от социалната икономика (от 30 март), Италиански фестивал на красотата и прическата  (от 31 март),  международни киноложки  изложби (от 1 април). Очакват се над 20 000 посетители от страната и чужбина.