Съдят шофьор на автобус от Плевен, причинил по непредпазливост смъртта на пешеходка

Младен И. е изпълнявал курсове по линията гр. Поморие – гр. Бургас – гр. Поморие

Окръжна прокуратура – Бургас предаде на съд Младен И. от гр. Плевен. Той е подсъдим за това, че на 15.06.2016 г. около 09.28 ч. в гр. Поморие на ул. "Княз Борис I“ до дом № 112 при управление на моторно превозно средство (пътнически автобус), собственост на търговско дружество, нарушил правилата за правилата за движение по пътищата като е избрал скорост на движение в населено място – гр.Поморие от 45 километра в час, която се явява несъобразена с характера и интензивността на движението и с конкретните пътни условия: наличие в района на пешеходна пътека тип "Зебра" сигнализирана със знак А18 и автобусна спирка сигнализирана със знак Д24, наличието на множество паркирани автомобили в дясно до тротоара и след като е имал обективна възможност да възприеме пресичащата пътното платно пешеходка - Кераца А. на 80 г.от гр. Поморие, при възникналата опасност за движението, не е намалил скоростта си и не е спрял в следствие на което по непредпазливост е причинил смъртта на пешеходката – престъпление по чл. 343 ал.1 б.“в“ вр.чл.342 ал.1 от Наказателния кодекс.

Младен И. е изпълнявал курсове по линията гр. Поморие – гр. Бургас – гр. Поморие, управлявайки автобус. На 15.06.2016 г. около 09.20 ч., Младен И. е излязъл от гаража, който се намира в близост до манастира "Св. Георги" и потеглил с автобуса към центъра на гр.Поморие. Движел се по ул. "Княз Борис I", която е с две платна за еднопосочно движение , разделени едно от друго от ивица с декоративни храсти, като всяко платно отделно е разделено на по две ленти за движение. В процесния участък, улица "Княз Борис I" е права с поставени пътни знаци и маркировка, както следва : пътен знак А18 „Пешеходна пътека „ ; пътен знак – Д24 „ Автобусна спирка „  и пешеходна пътека  тип „ Зебра „ . В дясната част до бордюра на платното към централната градска част и непосредствено преди пешеходната пътека е имало паркирани леки автомобили. Разрешената скорост за движение в посочения участък на пътното платно е 50 километра в час.

Подсъдимият е управлявал автобуса в лявата лента на платното за движение в посока центъра на гр.Поморие със скорост от 45 километра в час.

По същото време Кераца  А.е пазарувала в аптека, находяща се на ул. „ Княз Борис I“ № 113. След като приключва с покупките, възрастната жена е излязла от магазина и започва да пресича пътното платно за движение на ул. „Княз Борис I „ към централната градска част - отдясно на ляво пред автобуса. Пешеходката е пресичала пътното платно на 3 метра, след пешеходната пътека в посока центъра на града и  когато достигнала 5,50 метра от десния бордюр на ул. „Княз Борис I „ е била блъсната от автобуса, който е бил управляван от  подсъдимия в лявата странична част на тялото, като в следствие на удара е  изхвърлена напред и наляво пред автобуса.

Пострадалата е транспортирана до МБАЛ гр. Бургас, където в 11.25ч. на същата дата е починала.

Окръжен съд –Бургас е насрочил заседанието си за 28.03.2017г.