В Белгия започна гласуването за турския референдум

Гласуването се отбелязва върху лист с възможни отговори "Да" и "Не", без да е посочен въпросът

Около 120 хиляди турци в Белгия се очаква да гласуват на референдума за промени на конституцията на Турция, съобщават белгийски медии, цитирани от БТА. Секциите за гласуване са започнали работа вчера и остават отворени до утре вечер с работно време от 9.00 ч. до 21.00 часа. В Белгия живеят около 220 хиляди турци.
Разкрити са секции в турските консулства в Брюксел и в Антверпен. Гласуването се отбелязва върху лист с възможни отговори "Да" и "Не", без да е посочен въпросът. Изборните комисии са съставени от представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието, както и от парламентарните сили Партия на националистическото действие, Народнорепубликанска партия и Демократичната партия на народите.
Медиите отбелязват, че турците в страната са поляризирани, а онези, които още не са решили какво мнение ще изразят, са около 15-17 процента. Отчита се, че управляващата турска Партия на справедливостта и развитието печели в Белгия повече подкрепа, отколкото у дома. На изборите от юни 2015 г. тя е получила 62,93 на сто от гласовете в Белгия срещу 49,48 на сто в Турция.
Медиите цитират мнения на турци, срещнати пред избирателните секции. Едните заявяват, че в родината им, за разлика от САЩ, съдиите не смеят да възразят на президента. Опонентите им коментират, че в Европа вече липсват лидери като Жак Делор, Хелмут Кол и Маргарет Тачър, а президентът Реджеп Ердоган е политик от подобен мащаб. Медиите уточняват, че чистката, предприета след опита за преврат в Турция миналото лято, с повече размах спрямо събитията след военния преврат от 1980 г., е разклатила доверието към Ердоган в част от неговите привърженици.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен