Казваш името на кандидата за депутат и получаваш 50 литра бензин

Прокуратурата в Добрич разследва нови начини на търговия с гласове

Окръжната прокуратура в Добрич разследва нови форми за купуване на гласове на последните парламентарни избори, това съобщи на пресконференция днес окръжният прокурор Пламен Николов.

Освен традиционното раздаване на пари в брой на избирателите вече е установено безплатно зареждане с горива на автомобили. Бензин и дизел са продавани без касови бележки, затова е разпоредено на ТД на НАП да направи данъчни проверки на две физически лица и на пет търговски дружества, на които те са собственици или управители.

Гласоподаватели са получавали до 50 литра гориво срещу "парола", в която се е споменавало името на кандидат за депутат. Имаме данни, че такава търговия с гласове е практикувана на една бензиностанция в Балчик, но на колко още обекта е прилагана може само да се предполага, заяви Николов.

Окръжният прокурор коментира, че случаят е свързан с представители на политически субект, който е направил и много административни нарушения по време на предизборната кампания, като не е водил агитация на български език и не е уведомявал кметове на селища за организирани събрания и митинги на открито. На журналистически въпрос дали този политически субект е ДОСТ, прокурорът отговори положително.
Прокуратурата в Добрич е образувала четири досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите, съобщи още окръжният прокурор. Освен за спрения в Добрич камион с близо 10 тона хранителни продукти и за раздаваното гориво се водят разследвания и срещу двама кметове на малки населени места в община Балчик, за които има данни, че са посредничили в търговията с гласове.