ВАС отстрани от длъжност частен съдебен изпълнител от Шумен

Присвоил от специалната сметка сумата от 256 907 лева

Апелативният съд във Варна уважи частния протест на Окръжна прокуратура Шумен и отстрани от длъжност частния съдебен изпълнител (ЧСИ) Асен Тонев, обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери. Втората съдебна инстанция отмени определение на Окръжен съд – Шумен(ОС-Шумен) от 15 март тази година, с което това искане е било оставено без уважение.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че от края на м. ноември 2016 година Тонев е бил привлечен като обвиняем по досъдебно производство на ОД МВР Шумен за присвояване в особено големи размери. Разследването срещу 47-годишния ЧСИ е установило, че по девет от изпълнителните дела той е присвоил от специалната сметка сумата от 256 907 лева, които ползвал за лични нужди. Според закона това е тежко умишлено престъпление, представляващо особено тежък случай, извършено в продължителен период от време и от длъжностно лице.

Припомняме, че Тонев е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер с 5000 лева, определена от ОС-Шумен. Частният съдебен изпълнителвече е изтърпял наказание „отстраняване от длъжност за 1 година“, наложено му от Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители. За този период от време архивът на Тонев е бил предаден на друг ЧСИ. Срокът на наказанието му е изтекъл на 12 януари 2017, а месец по-късно със заповед на Министъра на правосъдието Асен Тонев е бил възстановен на длъжност ЧСИ. Предстоящо е и връщането на архива му. Междувременно в протеста на прокуратурата се сочи, че за друго допуснато от него нарушение Камарата на ЧСИ е насрочила за разглеждане ново дело.

За да отстрани Тонев от длъжност ЧСИ, днес Апелативният съд във Варна се съобрази с три законови предпоставки. Тонев е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление, извършено във връзка с длъжностното му качество и свъзложените му функции. Втората съдебна инстанция днес е лишена от възможност да коментира обоснованото предположение за авторството на длъжностното присвояване. Този съд не може да преценява обхвата на разследването, за колко и за кои от делата на шуменския ЧСИ се извършват следствени действия. Апелативната инстанция обаче намира, че ако Асен Тонев приеме отново във владение архива на изпълнителните си дела, то този факт може да създаде реална опасност за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Определението, с което Варненският апелативен съд отмени определение на ОС – Шумен, уважи частния протест на прокуратурата и отстрани Асен Тоневот длъжност ЧСИ не подлежи на обжалване.