Тереза Мей задейства клаузата за излизането на Великобритания от ЕС

Свят

29-03-2017, 10:46

Снимка:

public domain pictures

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Юнкер: Brexit е трагедия

Тереза Мей ще даде в сряда начало на процедурата по Brexit

Официалното писмо на британския министър-председател Тереза Мей ще достигне до Доналд Туск в 14:30 ч.

Британският премиер Тереза Мей подписа писмото, което официално задейства клаузата за излизането на страната от съюза. Официалното предизвестие по член 50 от Лисабонския договор ще бъде доставено на председателя на Европейския съвет Доналд Туск в ранния следобед.

Официалното писмо на британския министър-председател Тереза Мей ще достигне до Доналд Туск в 14:30 часа българско време. Това ще задейства официалната процедура по изхода на Великобритания от Европейския съюз, като времето, с което държавата разполага за преговори, е две години.

Днес, Тереза Мей ще изнесе реч през Камарата на общините в британския парламент, в която се очаква тя да потвърди началото на въпросния срок. Според предварително публикувания текст на речта, Мей ще обещае да говори от името на всички граждани, включително и на европейците, живеещи в Кралството.

Тя ще подчертае колко е важно Великобритания да остане сплотена през този процес, след като шотландският парламент одобри предложението на първия министър, Никола Стърджън, за нов референдум за независимост.

Мей отговори на въпросното решение с отказ, като заяви, че Брекзит е изключително неудобно време за подобни действия.

На 29 април предстои среща на лидерите на останалите 27 страни-членки на Европейския съюз, в която те ще дадат мандат на Европейската комисия да започне официални преговори с Кралството. Очаква се преговорите да започнат през май, след като Комисията уточни правилата, по които ще се води договарянето.

И двете страни целят дискусиите да приключат до есента на 2018 година, след което Европейската комисия, Европейския парламент и парламентът на Великобритания ще гласуват за уточнените условия на изход. Очаква се процесът да приключи до края на март 2019 година.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен