Цацаров иска дисциплинарни производства на трима прокурори

Главният прокурор ще поиска налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание – дисциплинарно освобождаване от длъжност на прокурорите Цветанка Гетова, Милена Даскалова и Чавдар Чавдаров

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе днес, 29 март 2017 г.,  предложения в  Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарни производства срещу Цветанка Гетова – административен ръководител, районен прокурор на Районна прокуратура във  Варна, Милена Даскалова – заместник- районен прокурор на  Районна прокуратура – Варна, и Чавдар Чавдаров – заместник- районен прокурор на Районна прокуратура в Кърджали. Предложенията са заради  допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на съдебната власт.

На основание чл. 232 от Закона за съдебната власт главният прокурор  е отправил предложение дисциплинарните състави да поискат от Прокурорската колегия на ВСС тримата магистрати да бъдат отстранени от длъжност.

Главният прокурор ще поиска налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание – дисциплинарно освобождаване от длъжност на прокурорите Цветанка Гетова, Милена Даскалова и Чавдар Чавдаров.

Ангажирането на дисциплинарната отговорност на Цветанка Гетова и Милена  Даскалова и Чавдар Чавдаров се основават на резултати от извършена проверка от прокурори от отдел „Инспекторат“ във ВКП, образувана по сигнал на прокурори от Специализираното звено „Антикорупция“ в СГП.

В хода на проверката във Варна е констатирано, че на 11 декември 2016 г. около 17 часа жена сигнализирала в Първо РУ на МВР в морския град,  че мъжът, с когото преди години е живяла на семейни начала и е баща на двете им деца,  е отправил закана с убийство. Мъжът е осъждан за убийство на първата си съпруга. Разследващият полицай  е уведомил Районната прокуратура – Варна. Прокурор Цветанка Гетова в качеството си на административен ръководител изпратила в Първо РУ на МВР дежурния прокурор с указания да участва в разпита на пострадалата.

Малко по- късно в сградата на районното управление пристигнали Гетова и заместничката й Милена Даскалова провели среща с Началника на  Първо РУ, от когото се поинтересували за хода на разследването по делото за закана с убийство. Веднага след това влезли в кабинета, в който разследващият полицай и дежурният прокурор провеждали разпита на пострадалата и го прекъснали, като прочели записаното до момента в протокола за разпит. След като се запознали с текста  в протокола, воден до този момент Даскалова заявила, че не е установено изпълнителното деяние. Дежурният прокурор обяснил, че разпитът все още не е приключил и предстои да бъдат установени тези обстоятелства. Това провокирало намесата на Гетова и Даскалова, които започнали да задават въпроси на свидетелката. Даскалова си позволила да каже, че ако този мъж я удари, може да я остави „ залепена като гербова марка“.

Гетова и Даскалова разпоредили на разследващия полицай и дежурния прокурор да напуснат кабинета, а когато останали насаме със свидетелката, Даскалова й заявила, че с подадената жалба може да вкара в затвора мъжа, от когото се оплаква, а „ той имал достатъчно хора и познати“, както и че не това е начинът да се защити, защото заплашилият я може да продължи да я тормози. Позволила си и препоръка към свидетелката да размисли много добре и по-спокойно дали да подава сигнал срещу него. Тогава свидетелката попитала дали може да оттегли жалбата си. Даскалова отговорила утвърдително, след което тя и Гетова позволили на разследващия полицай и дежурния прокурор да продължат с разпита на пострадалата.

На следващия ден свидетелката оттеглила жалбата си. Дадените предния ден показания обяснила със силна емоция и необмислена постъпка и заявила, че не изпитва опасения за себе си.

Участието в разпит и задаване на въпроси на свидетел по досъдебно производство, без да има това процесуално право, повишаването на тон, прекъсването на процесуално- следствени действия, недопустимите изявления и коментари по отношение на пострадалата и мотивирането й да оттегли жалбата си и да промени показанията си, така че да осуети разкриването на обективната истина, проявеното неуважение към прокурора, разследващия полицай и свидетелката, сочат на извършени от Цветанка Гетова и Милена Даскалова дисциплинарни нарушения. Действията им представляват дисциплинарно нарушение на чл. 307, ал.3, т.3 от Закона за съдебната власт.

Предложението на главния прокурор за образуване на дисциплинарно производство срещу заместник районния прокурор на РП – Кърджали Чавдар Чавдаров се основава също на проверка от отдел „Инспекторат“ при ВКП.

На 13.03.2017г. на тел.112 са постъпили  сигнали за това, че двама бракониери товарят чували с мрежи и риба в зелен джип до моста за с.Лисиците. Сигналът е предаден на РУ на МВР - Кърджали и на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури гр.Кърджали. Всяка от уведомените служби изпратила свой екип от служители за проверка на сигналите. Служителите на ИАРА първи забелязали автомобила, за който били подадени данните – джип „Нисан“, модел „Терано“. В близост до Оловно- цинковия комбинат – Кърджали автомобилът е пресрещнат и спрян от полицейски патрул. При извършената проверка е установено , че автомобилът е собственост и се управлява от заместник районния прокурор на РП Кърджали, а в багажника на автомобила били открити найлонови чували, пълни с рибарска мрежа и риба. При измерването било установено, че рибата била с общо тегло 40,800кг. – 38 кг. моруна, 2 кг. речен кефал и 800 гр. бяла риба.

За извършено нарушение по Закона за рибарството и аквакултурите, на заместник районния прокурор Чавдаров е съставен акт от контролните органи.

Действията на Чавдаров, както и съставянето на акт за административно нарушение, беше отразено в медиите.

Укоримостта на поведението на прокурор Чавдаров произтича от обществено неприемливата и недопустима ситуация магистрат да нарушава установените в законите правила и с това съществено се накърнява престижа на съдебната власт.