Папата поиска да се предприемат спешно действия в защита на цивилните в Ирак

Папа Франциск отправи специален призив за мир в Ирак в края на общата си аудиенция

Папа Франциск поиска спешни действия в защита на цивилните в Ирак и заяви, че воюващите в Мосул сили имат задължение да защитават невинните след неотдавнашния пик в броя на цивилните жертви, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Папа Франциск отправи специален призив за мир в Ирак в края на общата си аудиенция. Той приветства група иракчани от различни вероизповедания на площад "Св. Петър" и ги насърчи да помагат за постигане на помирение между етническите и религиозни групи в Ирак.
Папата изрази особено безпокойство за иракчаните, които са хванати в капан в Мосул, откъдето правителствените сили се опитват да прогонят екстремистите на "Ислямска държава".
"Изразявам дълбока скръб за жертвите на кръвопролитния конфликт и подновявам призива всеки да положи всички възможни усилия за защита на цивилните, което е важно и спешно задължение", каза той.
Службата на ООН за човешки права призова водената от САЩ коалиция, която нанася въздушни удари в Мосул, да намали цивилните жертви и заяви, че най-малко 300 души са убити от средата на февруари, в това число 140 при въздушен удар по къща на 17 март.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен