Осъдиха трима митнически служители

Ефективно за срок от 3 год. и 6 месеца по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна

Митническите служители Кирил Г., Йордан Й. и Асен Г. са осъдени ефективно по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна. Състав на Варненския районен съд им наложи наказания лишаване от свобода за срок от 3 години и 6 месеца и ги лиши от права да заемат държавна или обществена длъжност, свързана с управление и пазене на държавно или обществено имущество, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура Варна. Съдът наложи и конфискация на една четвърт от имуществото им. Присъдите трябва да бъдат изтърпени в затворническо общежитие от открит тип.

Със съдебния акт тримата служители на митница Варна бяха признати за виновни за извършено длъжностно присвояване на чужди вещи след предварителен сговор помежду им в големи размери на стойност 435 минимални работни заплати, или 147 900 лева. Към момента на деянието минималната работна заплата в България е била в размер на 340 лева. Престъплението е извършено с цел набавяне на облаги, като тримата осъдени нарушили служебните си задължения по осъществяване на пряк митнически контрол и надзор, с което са улеснили длъжностното присвояване на вещи от митническия склад.

Те работели като материалноотговорни лица в склад в западната промишлена зона на Варна, нает под наем от митница Варна от „Кинтекс“ за съхранение на задържани и изоставени вещи.

На 30 септември 2014 г. след предварителен сговор помежду им тримата подсъдими решили да не унищожат иззети дезодоранти и ароматизатори, които имитирали защитени търговски марки, а да ги присвоят, след което да ги предадат на търговеца, внесъл имитиращата стока.

Част от дезодорантите и ароматизаторитебили унищожени с валяк на площадка. Останалата стока подсъдимите митничари започнали да товарят в микробус на търговеца-вносител. На 30 септември 2014 г. при товаренето на кашонитесъс стоката, предназначена за унищожаване, в товарния автомобил на търговеца, двамата били задържани при специализирана полицейска операция. Третият митнически служител бил задържан малко по-късно. В домовете на двама от тях при претърсване са установени стоки от предвидените за унищожаване стоки с протокол на митницата.

Присъдите на Варненския районен съд подлежат на обжалване пред Окръжния съд във Варна.