180 чинари и брястове в новото разширение на парк „Лаута“

Мисия Пловдив

29-03-2017, 17:03

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Предвижда се изграждането на мощен зелен пояс и залесяването на около 300 декара с местни видове дървета

С тазгодишните залесителни кампании разширението на парк „Лаута“ ще достигне 65 декара. Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който за пореден път засади нови дръвчета.
Заедно с него брястове садиха заместник-кметът Георги Титюков, районните кметове, волейболистките от „Марица“ и баскетболистите от „Академик“.
„Над 80 на сто от дърветата се захващат добре, защото ОП „Градини и паркове“ предварително облагородява почвата и изгражда поливни системи“, посочи инж. Тотев. Той отбеляза, че след обогатяването на растителността  през последните години  на Сахат тепе, Бунарджика и в подножието на Младежкия хълм, разширението на „Лаута“ е най-мащабната озеленителна кампания в рамките на града.
Кметът на „Тракия“ Костадин Димитров увери, че до есента предстои да бъдат премахнати последните така наречени „ранчета“, където граждани си отглеждат зеленчуци на общинска земя, за да се подготви теренът за последния етап от разширението на парка. Предвижда се изграждането на паважна алея между Зона А-10  и А-12, както и на детска площадка.
„През последната седмица в „Лаута“ са засадени 50 чинара и 60 бряста. В събота към тях ще бъдат добавени още 70 чинара, дарени от „Либхер“, с което броят на новите дървета в парка ще стане 180“, допълни директорът на ОП „Градини и паркове“ Стоян Алексиев.  
Кметът инж. Иван Тотев анонсира, че последният голям парк, който се предвижда да се изгражда в следващите години, е на запад от Гребния канал. Със съдействието на експерти от Лесотехническия университет е разработена  устройствена концепция на парк „Отдих и култура”, която има за цел превръщането на територията в атрактивна обществена зона за отдих, туризъм и спорт, а вече има и готов проект. Предвижда се изграждането на мощен зелен пояс и залесяването на около 300 декара с местни видове дървета.