Великобритания може да напусне и "Европол" след Brexit

Лондон може да напусне организацията, отнасяйки със себе си и своята база данни за престъпници и извършени от тях престъпления

„Великобритания по всяка вероятност ще напусне Европейската полицейска служба Европол след Брекзит”, заяви днес британският вътрешен министър Амбър Ръд, съобщават от Ройтерс и BBC. Тя не изключи, че Лондон може да напусне организацията, отнасяйки със себе си базата данни за престъпници и извършени от тях престъпления, с която разполага.

Няколко часа след като премиерът Тереза Мей официално даде старт на развода на Великобритания с ЕС, Ръд предупреди в интервю за телевизия „Скай нюз”, че ако не бъде постигнато споразумение между Лондон и Брюксел по сигурността, това ще отслаби сътрудничеството в борбата срещу престъпността и тероризма.

Британският вътрешен министър обаче изтъкна, че подобно споразумение е в интерес на двете страни. Амбър Ръд предупреди, че при отсъствие на споразумение за сътрудничество в областта на сигурността излизането на Великобритания от „Интерпол” ще има отрицателни последици за Европейската полицейска служба.

„Тогава ще си вземем нашата информация, такъв е законът”, отбеляза британската министърка на вътрешните работи.