Служител на Държавния департамент на САЩ предавал информация на Китай

Кендис Клейбърн може да получи 25 г. затвор, ако бъде призната за виновна

Задържаха служител на Държавния департамент на САЩ, който е обвиняван, че е взел десетки хиляди долара и подаръци от китайски агенти в замяна на информация, съобщава Ройтерс.

Кендис Клейбърн се яви пред федерален съд в столицата Вашингтон по обвинения, че е лъгала ФБР и за нерегламентирани контакти с двама агенти на китайското разузнаване през последните години. 60-годишната е обвинена, че е получила подаръци като лаптоп Apple, мобилен телефон iPhone и голяма сума пари от китайските агенти, въпреки че е била наясно, че те са "шпиони". Роднина на Кендис Клейбърн също е получил подаръци от китайските агенти. Той дори е бил защитен от полицейско разследване, след като извършил "сериозно престъпление", докато е учил в Китай през август 2013 г.

"Клейбърн е използвала положението и достъпа си до тайна дипломатическа информация за лична изгода", се заявява в съобщение на Мери Маккорд, действащ асистент на главния прокурор в областта на националната сигурност.

Служителката признава, че предавала информация на китайските агенти, но твърди, че винаги е била некласифицирана.Снимка на Деня

Кадетите на ТСК – Русе със злато от Държавното отборно първенство в Хасково